Vecka 9 (8+3)
Du är i vecka: 9 (8+3)
Du är i månad: 2
Antal dagar kvar till förlossning: 221
Vecka 9
Barnet:
2-3 cm långt. Stor som en rosenknopp! Barnets hud är mindre genomskinlig. Det går att se näsborrarnas hål och nervsystemet mognar allt mer. Flest nervceller bildas på den plats där hjärnan utvecklas, cirka 100 000 per minut. Barnets inre könsorgan börjar utvecklas.
Mamman:
Din blodvolym ökar. Du blöder kanske lite mer från tandköttet när du borstar tänderna och du får lättare näsblod. Det beror på att genomblödningen ökar i alla slemhinnor. Kanske har du mindre lust till sex? Det är inte ovanligt men det är bra att veta att sex inte skadar graviditeten. En del kvinnor kan i stället uppleva en ökad lust när de är gravida. Det här brukar vara en omvälvande tid för både den blivande mamman och pappan. Att du som kvinna kan uppleva att du svänger mer i humöret än du annars brukar göra är vanligt. Det är för de flesta både starka känslor och ett virrvarr av tankar som avlöser varandra och behöver bearbetas. Det kan vara en påfrestande period innan allt faller på plats igen. Det är naturligtvis också påfrestande att må illa och vara gräsligt trött hela dagarna. Håll ut! För de allra flesta brukar det släppa när du kommer till vecka 12.
Moderkakan växer i takt med barnet. Att den fungerar utan problem är helt avgörande för barnets fortsatta utveckling och tillväxt. Den fungerar både som närings- och syretransportör. I navelsträngen löper 3 blodkärl; 2 vener och en artär. Moderkakan reglerar hormonnivåerna så att en konstant hög nivå av progesteron finns i cirkulationen. Det gör att livmoderväggens muskulatur förblir avspänd och mjuk. Mot slutet av graviditeten, i tid för förlossningen, sjunker progesteronmängden i blodet och det för med sig att livmodermusklerna kan dra ihop sig. Kvinnan får sammandragningar.