Vecka 31 (30+1)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 7
Du är i vecka: 31 (30+1)
Antal dagar kvar till förlossning: 69

Vecka 31

Barnet
Barnet är 39 cm långt och väger 1.6 kg. Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången.

Mamman
Om din graviditet är normal och du är frisk följer du säkert det så kallade basprogrammet hos din barnmorska. Då brukar det vara dags för ännu en kontroll i graviditetsvecka 31. De flesta kvinnor kan fortsätta att arbeta som vanligt en tid till. Har du ett arbete som är extra tungt eller stressigt kan du från och med nu få beviljat havandeskapspenning på hel- eller deltid. Det gäller också om ditt arbete innebär ansträngande arbetsställningar eller om du utsätts för miljögifter eller skadliga gaser. Handläggningstiden kan vara ganska lång så ansök till försäkringskassan i god tid.

Belastningen på rygg och leder ökar för varje vecka. Om du måste bära matkassar eller något annat tungt, fördela vikten mellan båda dina händer så att du inte snedbelastar. En del kvinnor har väldigt ont av foglossning. Be barnmorskan eller sjukgymnasten om tips på vad du kan göra för att lindra det onda. Det är inte ovanligt att sammandragningarna ökar nu när magen blir större. Din kropp förbereder sig långsamt men säkert på att föda.



"Hej, jag svalde en fotboll.."

Tog lite bilder på magen igår.. och jäklar vad den ser ut som en liten boll.. Man skulle ju kunna tro att jag har svalt en hel, uppblåst fotboll.
Tycker nästan att den börjar likna Hannas mage lite, när hon väntade Viggo. Inte sant, raring? Boll, boll.. hihi

Anyway.. Har haft en ganska smärtfri vecka.. inga större problem förutom lite sömnsvårigheter. Det är ju inte det lättaste att hitta en bekväm sovställning ska jag tala om.. haha. Och det värsta är, att hittar man en som känns bra, så tar det ca tio minuter innan h*n där inne flyttar sig till just den delen av magen, och så var det plötsligt inte så bekvämt längre.. =)

Idag är jag ledig - fruktansvärt skönt.
Och dagen ska spenderas i den stora metropolen, Enköping, tillsammans med bästaste moster Hanna.
Nu har jag precis vaknat, så innan jag kan bege mig så måste jag vakna lite till, ta en dusch, klä på mig samt stoppa i mig lite frukost. Så min plan att vara inne hos henne till 11-12 känns nästan bortblåst.. Men men, man måste ju passa på att vila också - när man kan. =)

Vad kvällen erbjuder, vet jag inte.. funderade på om jag skulle få med mig min underbara karl ut och äta middag ikväll. Länge sedan vi gjorde något bara vi två.. skulle kunna vara lite mysigt, tycker jag. =)
Ska klura lite, kika på ekonomin och se vad vi kan ordna.

Men, men.. nu ska jag hoppa in i duschen.

Åh, just ja.. här kommer min lilla fotboll.. =)




Bjuder även på mina första helkroppsbilder.. =)

     


Vecka 30 (29+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Barnet blev till omkring: 2009-02-14  (alla hjärtans dag liksom.. hur gulligt är inte det?)
Du är i månad: 7
Du är i vecka: 30 (29+0)
Antal dagar kvar till förlossning: 77

Vecka 30

Barnet:

38 cm lång och ca 1.5 kg tung. Barnets hjärna utvecklas och växer. För att få plats veckar den ihop sig allt mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Barnets lungor är nästan helt utvecklade och det övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen.


Mamman:

Kanske känner du att barnet hickar?
Antagligen har ni påbörjat eller kanske redan slutfört någon föräldraförberedande kurs. Det är ungefär 2 månader kvar till förlossningen och mötet med ert lilla barn närmar sig för varje dag som går. Det är mer påtagligt ett barn du bär på, det blir allt större och starkare. Det är naturligt att föreställningarna om barnet och tankarna på hur en vardag med barnet skall bli ökar. Många kvinnor klagar över en tilltagande trötthet. Var noga med att äta bra näringsrik mat, att sova ordentligt och se till att du håller koll på ditt järnvärde. Prioritera en stund ute i friska luften varje dag. Inaktivitet och näringsbrist på grund av en felaktig kost leder bara till ännu mer trötthet och krämpor i kroppen.
En del kvinnor får känningar av bäckensmärtor. Der är en hormonell påverkan på alla fogar och leder, framför allt bäckenet. Det är helt naturligt och ändamålsenligt eftersom det ger förlossningskanalen större möjlighet att bli elastisk och vidgas vid förlossningen. En del kvinnor upplever det som smärtsamt, de får svårt att gå och blygdbensfogen blir mycket öm. Det börjar bli tyngre och du kan känna dig känslig och ha lätt för att gråta vilket inte alls är konstigt. Du går in i den sista delen av graviditeten och det ställer stora krav på dig, både fysiskt och psykiskt. Lyssna till din kropp, var snäll mot den och ha tålamod. Det här är en speciell tid i livet. Sannolikt gör du inte om det så många gånger. Glöm inte att ta en paus mitt på dagen. Lägg dig ner och vila med benen högt mellan varven.



Helvetesvecka och gamla vänner

PUST vilken vecka jag har haft.. fy fan.
Jag har jobbat rumpan av mig, so to speak.

Måndag: 15-20.15
Tisdag: 8.30-20.15 (tolv långa jäkla timmar)
Onsdag: 8.30-18.15
Torsdag: 15-20.15

Skulle även ha jobbat idag, men efter de där fyra dagarna så kände jag att både kroppen och bebis behövde vila lite.
Fy fan va ont jag hade i kroppen igår kväll.. Magen spände och var hård, ryggen gjorde fruktansvärt ont, ben och fötter var super svullna och så fick jag känningar av den där konstiga "foglossnings smärtan" jag hade tidigare i graviditeten. Kunde typ inte ens stå eller gå igår kväll.. uscha mig.. tack och lov hade det gått över i morse när jag vaknade.

Idag har jag "bara" haft ont i höger vad och magen är fortfarande lite konstigt hård och spänner lite mer än vanligt, men det börjar väl bli trångt för den lilla rackarn kanske?


Dagen har iallafall spenderats såhär..
Jag började med en härlig sovmorgon, ända fram till klockan nio.. =P haha, det blir inte så mycket sovmorgon när man har en tung bebis i magen.. känns som om hela kroppstyngden trycker på kissblåsan när man vaknar på morgnarna.. så det är bara till att kliva upp och springa på toa.. och sen när man kommer tillbaka till sängen - så är man tokpigg!
Men men, det är lika bra att man vänjer sig.. snart får man väl knappt sova alls.. =)

Efter jag vaknat till ordentligt så hörde jag av mig till lite vänner, för att se om någon ville göra mig sällskap på stan. Tyvärr var alla upptagna, så jag begav mig ner på stan själv. Hinner inte mer än gå av bussen innan jag möter Petra Henriksson (en gammal kompis från Örsundsbro som råkar vara mammaledig) Hurra, hurra! Så fick jag sällskap ändå.

Shoppade lite grejs till håret, en mobil till vagnen och en klänning till morgondagens bröllop.

Efter det så mötte jag Anna på Waynes och tog en snabb kopp kaffe.
Har inte sett henne på ca en månad så det var väl en ganska trevlig fika.. men jag vet inte.. på nåt sätt kändes det inte riktigt som förut.. Börjar väl vänja mig vid att alla gamla vänner försvinner.. hoppas bara inte hon försvinner för gott.

Efter våran fika så åkte jag hem och vilade lite innan Fredrik kom och hämtade mig för en snabbtur till Gränby.
Målet var en slips till bröllopet imorgon.. sagt och gjort, vi kom hem med tre nya fina slipsar. =)
Efter lite middag och bad så gick vi och lade oss för att sova tidigt.. Fredrik har sovit i ett par timmar nu men bebis håller mig fortfarande vaken, så jag tänkte att jag skulle passa på att blogga lite..

I bilen står dessutom just nu ett superfins skötbord och en spjälsäng till bebbens rum.. =)
Längtar tills vi monterar och gör klart där inne.. Känns skönt att få allt klart.. Nu känns det verkligen som om det skulle vara okej med leverans närsomhelst.. vi har alla viktiga delar.. och framför allt så längtar vi.. =)


Anyway.. jag borde verkligen försöka sova nu.. vore ju kul att inte se ut som ett spöke på bröllopet imorgon.

Godnatt!



Svullna fötter

När vi gick och la oss igår upptäckte jag något väldigt lustigt och intressant på mina fötter.
Nämligen att höger fot var toksvullen.. Full med vatten kanske?
Så jag var tvungen att ta en bild, så ni kunde få se bildbevis..



Ser ni?
Var är fotknölen liksom? Den bara försvann..
Även vänster fot är liiite svullen, men inte alls som höger.

Ni ser, det är inte bara magen som växer.. haha



Kräftor, grillat och djurvaktande i Fjällnora

Inatt gick jag och älsklingen in på den brottsliga banan..
Vi fiskade kräftor där man inte fick fiska kräftor.. men Ssshh säg inte till nån.. =)
Nio stycken fick vi.. inte så många kanske, men för en premiärfiskare som mig så tycker jag att det var bra..

Vi har dessutom inhandlat tre kilo frysta kräftor (som förhoppningsvis är tinade till kvällen) och plockat fram kanongott kött att grilla. Ikväll - eller om nån timme - så kommer bästisen Hanna och hennes familj hit för att äta middag och umgås med oss hela kvällen, och även imorgon om vädret vill vara fint..

Så ikväll blir det kräftor, grillat kött, potatisgratäng, vitlöksbröd och nån sallad.
Till det har vi vin, öl eller sprit för den som dricker alkohol..
Till mig och pojkarna blir det väl läsk/saft/juice eller liknande.
Jag har dessutom inhandlat en flaska alkholfritt vin för att se om det är någon hit.. funkar inte det finns det även fegiscider till mig att dricka om suget sätter in..

Jag kan knappt vänta tills dom kommer.. vi kommer ha en så otroligt mysig kväll.

Vi har laddat upp med Wii till Leo ifall att han tröttnar på "oss vuxna" och Viggo hoppas vi inte ledsnar på oss..

Sen får vi se om det blir även ett dopp i badtunnan. Fredrik har eldat hela eftermiddagen för att det ska vara varmt nog för ett dopp.. =)

Nej, nu ska jag hjälpa honom med matningen av djuren.
Vi är ju inte bara på besök i Fjällnora, utan vi är ju även djurvakter..

Hörs då!


Vecka 29 (28+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 7
Du är i vecka: 29 (28+0)
Antal dagar kvar till förlossning: 84

Vecka 29

Barnet:

37 cm och ca 1.2 kg. Barnet kissar och dricker 0.5 liter fostervatten varje dag. Dess huvud är stort i förhållande till resten av kroppen och det är fortfarande magert utan underhudsfett. Än kan det fritt ändra läge och slå kullerbyttor i mammas mage. Det är vanligt att barnet vid den här tiden sparkar mycket men en del barn är mer stillsamma än andra. Om du är stressad eller upprörd reagerar barnet troligen på de stresshormoner som frigörs och cirkulerar över till barnet via moderkakan. Prova att lugna barnet genom att ta några lugnande andetag och slappna av. Prata lugnande, stryk över magen och rör dig mjukt så kommer de flesta barn till ro igen. Precis som efter födelsen.


Mamman:

Det är högst individuellt hur stor mage du har. Även om måttet på tillväxtkurvan ligger högt så behöver ditt barn absolut inte vara särskilt stort. Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. Hos en del gravida uppstår åderbråck eller hemorrojder. Stora åderbråck försvinner inte av sig själv. Det går i så fall att operera men inte förrän det har gått några månader efter förlossningen. Några blir bara mer svullna i benen och i fötterna när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en stund med benen i högläge. På Apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. De underlättar återflödet av blod från fötterna och uppåt.



Bildbe(b)vis vecka 28 (27+2)





       


Har varit lite dålig på att uppdatera er med biler - och jag ber om ursäkt.
Här kommer iallafall rykande färska bilder.. tagna ikväll.


Vecka 28 (27+1)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 6
Du är i vecka: 28 (27+1)
Antal dagar kvar till förlossning: 90

Vecka 28

Barnet:

35 cm och ca 1 kg. Barnet växer och ställer allt högre krav på mammas kropp. Kontakten blir intensivare och känns närmare. Puffar du lätt på magen kan du ibland få en puff tillbaka. Det kan också sparka till som en reaktion på höga ljud, även om fostervattnet dämpar något. Barnet ökar i vikt med ungefär 27 gr/dag och det har börjat drömma. Man vet att det har utvecklat sin förmåga att minnas. Lungorna mognar för varje dag och andningsövningarna blir mer frekventa. Från graviditetens sjunde månad är barnets tillväxt framför allt beroende av dess förmåga att producera insulin. Detta hormon stimulerar till upptag av socker från blodet. Inne i cellerna omvandlas sockret till proteiner och fett. På så vis hjälper alltså insulinet barnet att lägga på hullet under de sista graviditetsmånaderna.


Mamman:

Många kvinnor upplever att de nu blir mer känsliga och får humörsvängningar som de inte känner igen. Det är helt normalt. Situationen du befinner dig i är både känslomässigt överväldigande och fysiskt belastande Ha överseende, sköt om dig på bästa sätt och berätta för din partner om dina tankar och känslor. Det är en spännande tid för er båda och det är viktigt att ni gör varandra delaktiga i det som sker. Kanske känns det verkligare nu för dig som snart skall bli pappa? Det är påtagligt att det är ett litet barn som rör sig där inne och du kan säkert känna hur barnet rör sig när du håller handen mot magen.



Besök hos barnmorskan

Idag hade vi vårat andra besök på MVC.
Vi (jag) fick mitt moderskapsintyg - så nu kan jag officiellt bli väntande morsa..
Vi fick lyssna på hjärtljuden - heeelt galet vad fort det slår.. "som galloperande hästar"
Vi mätte magen (livmodern).
Och vi tog en ny blodgruppering, kollade blodsockernivån, blodtryck och järnmängden (eller vad det nu heter)


SF måttet var 27 cm (lite över kurvan)
"men det behöver inte betyda att du har någon jättebebis därinne" - vår "tilldelade" barnmorska Mari

Hjärtslagen visade på 142 i minuten.
(ni människor som har koll - tjej eller kille?)

Och testerna visade att jag har ordentlig järnbrist och pga det så knaprar jag numer järntabletter.. suck.
Jag hade sänkt nivån från 136 till 102 sedan förra mötet.. oj då..


Dessutom ställde jag mig på vågen och vägde mig.
När vi började (alltså, innan jag var gravid) så vägde jag 50 kg, plus minus något gram.
Nu, idag.. i vecka 27 (26+2) så vägde jag 60,6 kg.

Jag har gått upp 10 kg.. och var sitter det?
Det måste ju vara magen som väger.. men så himla tung tycker jag inte att den är.. hehe


Nåväl.. nu har vi journalen hemma hos oss, och ska from nu bära med oss den varje gång vi går på möten.
Nästa möte med VÅRAN barnmorska (hon var på semester nu) blir den 25 augusti..


Bröllop och namn..

Min bror ska gifta sig!!
Han gick ner på knä och friade till sin Malin i förra veckan, och nästa sommar blir det bröllop!

Hurra, hurra!
Grattis grattis älskade bror!



Och vi funderar på namn..
Vi har ju haft två namn i stort sett klara... ett pojk- och ett flicknamn.. men eftersom vissa har påpekat att flicknamnet redan "ägs" av en hund, och en väldigt välkänd figur ur en ännu mer välkänd filmserie.. så har vi tillsist (nästan) valt bort det..

Numer funderar vi på två helt andra namn..

Men den här gången tror jag att vi behåller namnen för oss själva..
Dels för att slippa höra folks åsikter och gliringar och dels för att det trots allt är vi som ska bestämma i slutändan.. bara vi, inga andra.. Och det är ju vi som ska säga och ropa på det namn vi väljer i ett antal år framöver..

Så.. vilket namn den lilla får i slutändan - får ni veta den dagen h*n föds.. =)


Vecka 27 (26+2)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 6
Du är i vecka: 27 (26+2)
Antal dagar kvar till förlossning: 96

Vecka 27

Barnet:

Barnet är 32 cm långt och väger 1 kilo. Dess ansikte har blivit lite rundare. Foten mäter 4 cm, lårbenet 5 cm och huvudets diameter är nu 7 cm. Skulle barnet födas i vecka 27 har det mer än 90% chans att överleva, det har allt som behövs för ett liv utanför livmodern. När du nu går in i den sista tredjedelen av din graviditet återstår mognad och tillväxt. Barnet är fortfarande mycket magert då det inte har lagt på sig något underhudsfett ännu. Huden är röd, tunn och täckt med fosterfett. Ögonen och ögonlocken är fullt utvecklade. Barnets hörsel har förfinats och det uppfattar mer nyanserat röster, musik och plötsligt höga ljud.


Mamman:

Vid den här tiden i graviditeten känner många kvinnor av alla möjliga slags besvär. Ryggproblem är vanligt förekommande. Den allt tyngre magen gör att det blir svårare att hålla ryggen upprest. För att balansera sticker du antagligen ut hakan och svänger mer i korsryggen. Det gör att du lätt blir trött, både i nacke och i korsrygg. Tänk på din hållning när du står upp. Vila genom att ligga ner en stund varje dag och lägg gärna en kudde i svanken när du sitter. Har du ont i ryggen bör du vara försiktig med att lyfta, speciellt tyngre saker. Måste du ändå, så tänk på att böja på knäna och lyfta nära kroppen. Ömma ryggmuskler brukar må bra av lite försiktig massage. Kanske du kan be din partner?