Vecka 21 (20+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 5
Du är i vecka: 21 (20+0)
Antal dagar kvar till förlossning: 140

Vecka 21

Barnet:

Från huvud till stjärt är längden cirka 20 cm. Vikten runt 420 gr. Tarmarna har utvecklats så att näring kan tas upp från det fostervatten barnet sväljer. Fortfarande kommer merparten av all näring från mamman via moderkakan, men en del passerar nu tarmsystemet fram till tjocktarmen. Den första avföringen börjar på så vis bildas i barnets tarm. Barnets lever och mjälte producerar blodceller och nu bidrar också benmärgen med tillverkningen. Barnet har både ögonbryn och ögonfransar. Huvudhåret börjar växa ut.


Mamman:

Barnet växer och du känner dagligen fosterrörelser som blir allt starkare.
Livmodern tar allt mer utrymme i anspråk och pressar undan den blivande mammans inre organ. Kanske får du av och till halsbränna och sura uppstötningar. Mjölkkörtlarna i brösten har mognat de senaste veckorna och blodådrorna blir tydligare. En del kvinnor upptäcker att det redan under graviditeten kan komma lite mjölk från brösten? Det är den första, mycket innehållsrika och feta mjölken som kallas för råmjölk eller kolostrum. Den är ur näringssynpunkt viktig för barnet när det ammas de första gångerna, innan den riktiga mjölkproduktionen tagit fart. Det är helt normalt att brösten kan läcka lite mjölk redan nu. Det har ingen betydelse för hur din amning och mjölkbildning senare kommer att fungera. Själva bröstvårtorna påverkas av graviditetens hormoner och blir något större och mörkare. Körtlarna på vårtgården blir också mer markanta där de sticker upp lite ovanför ytan.Släktträff

Igår morse bar det av.. mot Sundsvall och släktträff.

Jag var så pass liten när vi sågs senast så det var nästan ingen som kände igen mig, men jag kände heller knappt igen någon heller.. så det var ju ganska rättvist.
Hela familjen åkte upp. Mamma & Mats, Ann-Sophie & Olle, Michael & Malin och så jag & Fredrik förstås..
Och Dizzie.

Det var en ganska trevlig kväll, trots regnet som öste ner konstant under hela kvällen.. gjorde ju stämningen lite tråkigare då man inte riktigt trivdes där inne i kylan under partytältet.. kallt som faen var det..
Vi hade tjugo minuter av uppehåll under kvällen och under den stunden grillade vi maten, och sen fortsatte det regna igen.. booring booring..

Jag ledsnade ganska tidigt, både av trötthet och kyla - så jag tog min "feta" mage och hoppade i säng i husvagnen..
Ganska skönt att sova faktiskt, lite väl kallt kanske.. men jag hade ju Dizzie som låg tryckt intill och värmde mig. =)

Nu är vi iallafall hemma igen, efter en låååång resa hem i ösregn..
Setat dåligt, och obekvämt.. ska bli riktigt skönt att få sova i våran säng ikväll.Vecka 20 (19+1)

Eftersom vi blev framflyttade två dagar när vi var på ultraljudet, så byter jag ju numera vecka på lördagar..
Hoppas ni inte blir förvirrade av det här..

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i vecka: 20 (19+1)
Du är i månad: 5
Antal dagar kvar till förlossning: 146

Vecka 20

Barnet:

Ditt lilla barn är ungefär 20 cm lång och väger runt 300 gram. Huvudets diameter är 43 mm. Hjärnan är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Flera miljoner nervceller behövs för barnets motorik. Utvecklingen av nervbanorna resulterar i att barnet nu kan göra medvetna och mer koordinerade rörelser, som att suga på tummen och svälja fostervatten. Det är en medfödd reflex som är viktig för barnets överlevnad efter födelsen. Det övar sig inför den kommande amningen. Barnet simmar runt i nästan 1/2 liter fostervatten. Det sväljer hälften av denna mängd varje dygn och förnyar mängden genom att kissa ut det igen. Flera olika hudlager utvecklas och barnets hud tjocknar. Fosterfettet skyddar huden mot skavsår och hudsprickor. Barnets hjärta slår med mellan 110-160 slag i minuten. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.


Mamman:

Du har nu kommit precis halvvägs i din graviditet.
Livmoderns övre kant når till naveln. Som väl är finns det i dag ett stort utbud av mammakläder för alla smaker och plånböcker för nu kan du antagligen inte ha dina vanliga kläder längre. Är du trött kan en förklaring vara järnbrist. De flesta gravida behöver någon form av järntillskott från mitten av sin graviditet. Du har ökat din blodvolym med nästan 50%. Dessutom är det allt större barnets järnbehov mer påtagligt under den andra hälften av graviditeten. Rådgör med din barnmorska. Ungefär vid den här tiden är det dags för ett nytt besök hos MVC. Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.Aatjooo!!

Snorig, hostig och hes som en kråka.. =(
Jag är förkyld!

Trodde att jag kanske skulle klara mig när jag inte känt av något på ungefär en vecka efter att Fredrik gick runt här hemma och snorade och hostade.. men tji fick jag.. I lördags morse vaknade jag och var täppt, tung i huvudet och allmänt risig.. Kände mig dock inte supersjuk så jag gick såklart till jobbet.. och väl där märkte jag tydligt att jag inte var särskillt frisk längre.. =(

Igår var allt ännu värre, tror kanske att gårdagen var kulmen på förkylningen vilket då borde innebära att den snart går över.. Idag är jag mest hes, och näsan är superfull (ursäkta.. men, hur ska man annars förklara det?)

Nåja.. jag får väl sitta här inne och kurera mig.. med massor av te och kanske lite soppa.. =)

Skulle ha jobbat imorgon, men det var ju bara att glömma..
Förhoppningsvis ska jag väl vara frisk tills på torsdag när jag ska jobba nästa gång..

Imorgon eftermiddag ska jag till läkaren för att kolla upp ryggen.. just idag känns det ju knappt.. men så har det ju varit de senaste dagarna, jag känner knappt något alls, så länge jag inte rör mig.. men så fort jag är uppe och går, eller framför allt efter att jag har jobbat och är på väg hem (gåendes till bussen framför allt) då jävlar gör det ont..
Får väl se vad han/hon säger.. men det skulle vara skönt att få veta vad det är.. om det är en sträckning eller liknande som snart kommer gå över, eller om det är något riktigt illa.. =(

Anyway..

Sen på onsdag är det säsongsavslutning på Greys Anatomy och dessutom vm-kval i fotboll.. hoppas verkligen att det går bättre på onsdag än det gjorde i lördags.. =(

Håll tummarna för att jag blir frisk nu..


Hej hej, lilla hjärtat!

Nu har vi fått se våran lilla valp.
Det var ganska så maffigt att faktiskt så se att det finns något där.. på riktigt.
Att se den lilla röra sig och vifta med armarna, se hjärtat slå.. =)
Vi fick ett nytt datum för beräknad förlossning, framflyttade två dagar - 7 november 2009.

Här ligger h*n i profil - och om ni kollar noga - så syns det tydligt vems näsa h*n fått =)


Ultraljud, jobb/student

Idag är det äntligen dags för det efterlängtade ultraljudet.. 
Om ca en och en halv timme får vi se våran lilla bebis.. hurra! =)
Riktigt spännande!

Efter ultraljudet så sjutsar Fredrik ut mig till Örsundsbro i raketfart så jag kan börja jobba.
Börjar ju egentligen halv nio idag (som ni ser har klockan redan varit halv nio) men eftersom min chef är så himla go så fick jag komma lite senare idag pga ultraljudet..
Sen jobbar jag fram till kvart över sex (kan tänka mig att jobba lite längre, om dom skulle behöva.. med tanke på att jag fick komma sent liksom).

Fredrik däremot ska åka tillbaka till stan för att fira våran lilla Jullan, som tar studenten idag!! Hurra hurra för dig!! =)
Önskar jag hade kunnat vara med, raring.. men vi får fira en annan dag! =)

Dessutom, också i Uppsala, tar Elin studenten.. Grattis till dig också, gumman!

Och sist, men verkligen inte minst (viktig) ANNIKA!!
Önskar verkligen att jag hade fått vara med, vi har ju pratat om den här dagen i evigheter!
Jag önskar dig all lycka på din stora dag! Love ya!


TIll er alla tre!
Hoppas eran dag blir fantastisk flickor - och kom ihåg.. den här dagen kan ni aldrig göra om, så gör det bästa utav den! Oavsett om det regnar, snöar eller solen skiner så kommer det här vara en av de bästa dagarna i erat liv, ganska länge! Passa på att njuta, passa på att skrika sönder halsen om ni känner för det! Och framför allt.. passa på att vara stolta för...

"NI HAR TAGIT STUDENTEN, NI HAR TAGIT STUDENTEN, FÖR NI HAR TAGIT STUDENTEEEN, FY FAN VA NI ÄR BRA!!!"


SS

För sex år sedan ändrades mitt liv för alltid..
För sex år sedan förlorade jag och många andra en väldigt god vän, en syster, en dotter..

Den 4 juni 2003 kommer jag aldrig att glömma..

Sandra, jag saknar dig varje dag.


22 oktober 1986 - 3 juni 2003
Tänker på dig..


Vecka 19 (18+0)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-05
Du är i vecka: 19 (18+0)
Du är i månad: 4
Antal dagar kvar till förlossning: 154

Vecka 19

Barnet:

Längden är ungefär 18 cm från huvud till stjärt. Vikten cirka 260 gram. Livet i livmodern är stillsamt men inte ljudlöst. Mellan vecka 18-20 utvecklas barnets hörsel. Det blir medveten om ljuden i dess omgivning. Det hör blod som strömmar genom kärl och navelsträngen, sin mammas hjärtslag och tarmbubbel. Mammans röst når också in i barnets tidiga medvetande. Det kan uppfatta vissa höga ljud som tränger igenom livmoderväggen. Tandanlagen är tydliga och från vecka 19 syns det att barnets fingrar har fått naglar.


Mamman:

Du blir fortare andfådd när du rör dig eller gymnastiserar och du orkar troligen inte lika mycket som du brukar. Det är naturligt eftersom du blir allt tyngre samtidigt som din blodvolym ökar. Hjärtat får jobba mer för att pumpa runt blodet. Lyssna till din kropp och anpassa träningen så att den inte gör ont eller ger dig obehagskänslor. Att du håller kroppen i form är av stor betydelse, inte bara för graviditeten i sig utan också inför den kommande förlossningen och småbarnsperioden. Är du van att träna kan du med fördel fortsätta under hela din graviditet. Är du ovan räcker regelbundna promenader långt. Kanske tycker du om att simma? Många kvinnor upplever att de har blivit lite rundare över höfterna. Vistas du mycket i solen bör du skydda din hud lite extra. Det är inte ovanligt med en viss typ av pigmentförändringar som gör att du blir fläckvis solbränd. Det kallas cloasma och är helt ofarligt, men det kan ta några år innan fläckarna i huden försvinner helt. Ledbanden som håller i livmodern får sträcka på sig allt mer. Det kan göra ont både i ljumskarna och i sidan, högre upp på magen. Ta en paus då och då. Sätt dig med benen högt eller lägg dig ner en stund för att lindra belastningen på ledband och ligament. Det är dessutom bra för dig att gå ner i varv en stund mitt på dagen. Du orkar bättre och din allt tyngre kropp mår bra av en stunds avslappning och vila.     


*elvetes, j*vla, *** vad ont det gör!!!

Vaknade kvart över tre inatt, för att jag inte stod ut längre.
Varenda rörelse kändes som att hela höften skulle hoppa lös..
När jag sen skulle försöka förflytta mig så gjorde ju inte det saken bättre. SMÄRTA kan jag säga!!

Lyckades till slut, efter mycket om och men slumra till en liten stund på soffan, och när jag sen försökte ta mig upp, så kunde jag knappt röra mig.. och nu kan jag inte ens gå ordentligt.. jag går som en gammal gumma, och ÄNDÅ gör det fruktansvärt ont!! Att böja sig är ju inte att tänka på, och att jobba imorgon??!!

Kommer ju aldrig att gå!
Jag kommer till att börja med inte kunna ta mig till jobbet utan att börja grina.
Och att sen sitta på den där stolen och (utan att jag egentligen tänker på det) vrida sig några millimetrar varje gång någon handlar.. =(

Ahhh!!!

Jag vill inte ha ont!!!
kom och hjälp mig någon.. =(


Foglossning och kattvänlig balkong

Så kom till slut straffet för att jag hittils mått så oförskämt bra genom hela graviditeten..
Idag fick jag uppleva hur foglossning känns.. fy fan säger jag.
Stackars människor som upplever det varje dag.. jag är inte avundsjuk.. =(
Hoppas verkligen att det går över, för det är absolut ingen mysig känsla kan jag lova..

Det var iallafall en helt underbar dag fram tills att "attacken" kom..
Har legat i flera timmar i stadsparken och solat, läst bok och smaskat jordgubbar. =)
Strax före två kom Madde ner på stan och vi gick och spelade minigolf - slutade på exakt samma poäng faktiskt..
Vi var dock inte så himla bra, någon av oss.. =P

Efter minigolfen tog vi en glass, sen åkte vi hem till henne för att hälsa på hennes kattungar som våran Eddizon har varit med och skapat. =) Han är duktig våran lilla plutt..

Så medan jag satt i telefonkö hos akutgyn så har Fredrik spenderat den senaste timmen med att sätta upp nät på balkongen så att våra bebisar (katterna) kan vara lösa ute på balkongen utan att vi är där.. =)
Han är så duktig, min karl..Morsdag och Soldag

Vaknade hyffsad tid igår, gick upp och åt frukost och begav oss sen ner på stan för att köpa sängar.
Sist vi var där sa säljaren åt mig att jag skulle ha en hård säng, men efter att vi varit in på Sova butiken så kändes det rätt otroligt, så det slutade med att vi beställde en mjukare säng till mig och en hårdare till Fredrik.
Snart har vi dubbelsäng på riktigt. 24 juni blir dom levererade och monterade.. ganska bra födelsedagspresent tycker jag. =)

Sen tog vi en vända in på Babyland för att klämma och känna lite på "våran" vagn som vi nu helt och hållet har bestämt oss för. Pratar lite med en försäljare angående beställningstider och så.. och så visar det sig att i stort sett ALLA Emmaljungas vagnar är slut.. Och att dom kommer gå på semester runt midsommar och därefter görs inga fler 09-modeller.. vilket kommer innebära att våran lilla skrutt kommer få rullas omkring i en 2010.. WIIHOO =)

Lite TOP NOTCH, Top of the Line liksom.. hehe

Så det var bara att vända på klacken och komma tillbaka i sommar nångång när tygproverna kommer för att beställa vår lilla vagn då istället.. Jaha.. Lite trist faktiskt, jag hade ju hoppats på att vi kunde beställa vagnen direkt efter helgen, efter att vi varit på ultraljudet och sett att det bara är en liten parvel som ligger där och skumpar runt =)
Men, men.. vi får helt enkelt vänta.. kanske rätt bra, dels hinner vi kanske "låna" Niclas och Saras vagn (provköra den lite liksom) och dels kanske det kommer en ännu bättre modell, eller ännu snyggare färger..


Vi tog även en sväng in på Biltema och köpte en massa pryttlar för att tvätta bilen med.. och sen åkte vi hem till Mamma och Mats och gjorde det. Dom var inte hemma när vi kom, utan fick sig en smärre chock när vi redan stod på gården när dom kom hem.. Vi hade ju bestämt att vi skulle komma dit efter klockan 15.00 - och där stod vi redan.
Sen när bilen var nytvättad och fin, med nya torkarblad och allt så fikade vi med tårta och kakor..

Sen klippte jag gräset ute på tomten.. tre gräsmattor klippte jag på mammas grannes åkgräsklippare - sjukt roligt var det.. Hoppas jag fick lite sol på mig under tiden.. =)
Efter att vi klippt gräs, badat, fikat och umgåtts lite där ute så for vi vidare till Fjällnora för att fira nästa mamma, Karin.
Därute blev det middag med grillat kött och potatis.. Riktigt god mat!

Hoppas alla andra mammor hade en bra dag igår och att ni blev firade ordentligt!
Nästa år är det min tur också.. hihiIdag ska jag kila ner till stadparken om en liten stund, ta med mig nån bok ner, och köpa med mig en liten picknick så ska jag ligga och steka mig i solen alldeles själv. Hoppas jag får lite färg.. tycker mig se lite resultat sedan igår iallafall, så jag håller tummarna. =)
Sen vi ett så kommer Madde ner på stan och då ska vi kila och spela minigolf - riktigt skoj..

Skulle ha träffat Sara idag (inte Niclas & Sara-Sara, utan en annan Sara) men insåg igår kväll att jag hade dubbelbokat med henne och Madde.. Oops.. så kan det gå..
Vi får ses en annan dag tjejen..


Nej, nu har jag inte tid att sitta här längre, mot stan och solen!! =)