100 dagar kvar..

Idag är det exakt etthundra dagar kvar tills du är beräknad att födas.
Om exakt etthundra dagar så kommer vi kunna hålla dig i våra famnar och bara titta på dig dagarna i ända.

Både jag och pappa längtar så efter dig, vårt lilla monster, vår lilla valp.

Jag tror att du också vet att idag är en speciell dag för så som du har levt om inuti magen idag, som för att påminna mamma om att du är där, och att du snart kommer..
Men jag vet.. och pappa också.

Vi vet att du alldeles snart är här hos oss, och vi längtar så efter dig.
Men änsålänge så tycker vi att det har gått alldeles för fort, så du får stanna där ett tag till..
Riktigt än vill vi inte ha ut dig..


Men om etthundra dagar.. då är du välkommen.
Så fruktansvärt välkommen.

Vår älskade lilla guldklimp.
Vi längtar efter dig!Husvagnssemester 2009

Årets semester blev kortare än förre året men vi hann med tusen mer saker.
Förra årets semester (tillsammans) spenderades "instängda" i lägenheten för att renovera klart innan inflyttning.
Årets semester spenderades tillsammans med Niclas, Sara & Tuva i mammas husvagn.

Vi åkte i lördags, efter jobbet och kom hem igår kväll. Tänkte att jag skulle skriva lite kortfattat om vår tripp. =)

Lördag
Jag jobbade till 14.00 och blev sedan hämtad av resterande semesterfirare i husvagnen. Resan påbörjades direkt efter lite godishandling och matning och blöjbyte på Tuva. Målet för dagen var Skara Sommarland.
Lördagen spenderades i stort sett bara i bilen. Några stopp här och där för mat (både för oss och Tuva) och blöjbyte/kisspauser. Mot kvällen kom vi tillslut fram till Skara och vi checkade in på campingen. Sen skulle vi parkera, i spöregn. Fredrik gjorde ett strålande jobb, tillsammans med Niclas - medan jag, Sara och Tuva satt kvar i bilen och tittade på och kom med uppmuntrande kommentarer då och då. Regnet forsade ner och när parkeringen var klar så hade vi regnet skapat en stor vattengrav under och framför husvagnen.
Första kvällen på campingen spenderades framför en film och sen blev det en ganska tidig kväll.

Söndag
Vi kom upp hyffsat tidigt (jag trodde livet som småbarnsförälder var betydligt hårdare - sömnmässigt alltså) utan att varken jag eller Fredrik blivit väckta av Tuva en enda gång under natten. (kan ju inte prata för Sara och Niclas, och om hur dom sov.. för det vet ju bara dom). Åt frukost (nybakat bröd - köpt, inte gjort) och duschade för att sen bege oss över gatan till Skara Sommarland! När vi vaknade var det grått och mulet och resterna av gårdagen regn låg kvar i luften - men när vi gick sken solen och det såg ut att bli en kanondag!
Mycket riktigt.. det kom några skurar men ingenting som kunde förstöra vår första riktiga dag på semestern.
Första halvan av dagen gick åt till att mest gå runt och kika lite, Sara, Niclas och Fredrik åkte ett gäng karuseller och jag och Tuva tittade på. =)
Ett tips till alla gravida.
Om du är som mig, och GILLAR att åka karuseller osv så åk inte till Skara Sommarland medan ni är på smällen, utan spara det till efteråt isåfall.. för det finns inte mycket man kan göra som gravid därinne.. tråkigt men sant.
Några karuseller kunde jag dock åka och det gjorde jag också! Men större tiden av dagen spenderade jag tillsammans med Tuva, och det var minst lika mysigt. =)
Efter karusellåkning så gick vi över till vattenlandet och folket badade och åkte rutchbanor så det stod härliga till.
Jag höll mig på torra land och inväntade den stora anledningen till varför det egentligen blev Skara Sommarland. STEREO skulle ju spela i badrestaurangen.
Självklart satt vi på första parkett när dom väl drog igång och det var fantastiskt roligt att se, lyssna och träffa grabbarna igen.. Nu blir det väl tyvärr ingen mer gång.. men förhoppningsvis ses vi en annan gång, i något annat sammanhang.

Hur som helst. Vi hade en kanondag på Skara Sommarland och mot kvällen var vi rätt trötta allihop. Efter lite grillat så gick vi ganska snart och lade oss.. åtminståne tre av oss. Fredrik och Sara orkade dock hålla igång ganska länge på natten innan John Blund slog till även dom.

Måndag
Ytterligare en natt utan något störande skrik eller gnäll från lilla Tuva. (jag gillar det här med att vara småbarnsförälder, verkar ju kanonmysigt och superenkelt.. hehe.. *blink blink*). Det blev en ganska tidig morgon den här dagen - för vi skulle checka ut före klockan tolv. Alla duschade och packade ihop sig lite, sedan baxade vi ut husvagnen från våran privata pool och styrde mot den stora parkeringsplatsen framför stora entrén till Skara Sommarland. Vi hade ju trots allt biljetter för ytterligare en dag. Riktigt tråkigt väder var det dock.. Regnet låg i luften hela dagen, och vissa tillfällen så öste det ner. Men folket lät sig inte stoppas utav det, utan badade på som galningar - åkte rutchbanor och plaskade omkring. Även några karuseller blev det, trots regnet. Jag och Tuva höll oss återigen på land och under paraplyer och regnkläder. Jag kan väl inte riktigt känna att måndagens tripp till sommarland var lika roligt som söndagens - åtminståne inte för mig. Men det var riktigt kul att se både Niclas och Sara få lite ledigt från Tuva i några timmar för att roa sig.. och ännu roligare var det att se Fredriks överlyckliga ansikte så fort han fick åka vattenrutchbanor. =)

När vi till slut kände oss klara var klockan sju och parken stängde. Vilket för oss bara innebar att packa ihop oss och sätta sig i bilen för att åka till nästa mål på planeringen (som bestämdes under frukosten samma dag) - Örebro och Gustavsvik. Efter att ha ringde och dubbelkollat när incheckningen stängde och dessutom fått det tråkiga beskedet att det inte längre fanns några elplatser kvar så var vi väl lite småbittra när vi väl kom fram. Men skam den som ger sig. När jag och Niclas gick för att checka in så visar det sig att det visst finns elplatser, flera stycken och att vi själva får välja - plus att Gustavsvik är en femstjärning camping. Ojdå.. så synd?
När vi skulle parkera husvagnen så fastnar vi med bilen, men får hjälp av våra trevliga norska grannar. Tack tack!
Sen, efter lite dusch och Mcdonalds middag så gick vi återigen och klockan hann bli ganska mycket innan vi tillslut gick till sängs. 

Tisdag
Målet för dagen var Gustavsvikbadet. Tanken var att vara där ganska tidigt, men efter sena kvällar och mycket bilkörning/åkande så var alla ganska trötta, så klockan hann nog bli åtminståne elva, tolv innan vi kom iväg mot badet.
Badet var kanon, precis som jag mindes det från att jag var liten. Fredrik och jag gick ut hårt och åkte en vattenrutchkana som var lite i vildaste laget för min del.. kändes inte helt säkert att åka den med magen i vädret - men jag provade iallafall. Direkt efter den så skulle vi prova vildforsen (som lät värre än vad den egentligen var - trodde vi) HELT CRAZY, man "slängdes" in i väggar och hamnade under vattnet var och varannan minut. Inte heller helt säker för en liten gravidmage. Båda dessa galna idéer fick Fredrik att bli riktigt nervös och gjorde allt han kunde för att få lillen i magen att sparka lite.. utan resultat. (valpen sov väl säkert) för nån timme senare så satte h*n igång som vanligt och kickade och buffade runt.. vilket lugnade både mig och Fredrik så att vi kunde fortsätta njuta av dagen.
Även Niclas och Sara fick ju självklart "ledigt" från Tuva och kunde bada och skoja omkring dom också.. men jag tror att jag och Fredrik (mest jag) var ganska så egotrippade under dagen på Gustavsvik och "undvek" att bli barnvakt för mycket.

Kvällen avslutades med grillat (igen) och potatisgratäng och tanken var att vi skulle gå och spela minigolf - men det var alldeles för lång kö och för sent på kvällen för att vi skulle hinna spela. Så istället tog vi en promenad runt området (dels för att kolla in snygga husvagnar och dels för att lugna Tuva som var lite gnällig) och sen satte vi oss på "puben" och drack lite alkoholhaltiga drycker. Sen blev det återigen en hyffsat tidig kväll. Tror att vi alla var rätt så möra efter dagen.

Onsdag
Vaknade tidigt, gick upp och duschade och sen packade vi (jag och Sara) ihop våra respektive familjers saker så att vi lättare skulle kunna packa ur oss ur husvagnen när vi åter kom tillbaka till Uppsala. Efter lite packning, "städning" och frukost så gick vi bort till minigolfbanan för att spela den omgången vi inte hann med igår kväll. Det blev dock bara jag och Fredrik som spelade, för att Niclas var trött och Sara ville inte (tror jag). Men det var riktigt kul.. Första gången som jag var i närheten av att slå Fredrik i minigolf.. men tyvärr så slog han mig med en poäng.
Riktigt kul bana att spela på.
Jag rekomenderar alla att åka till Gustavsvik camping, både att bo där och framför allt att spela minigolfen.. sjukt kul!

Sen gick vi tillbaka till bilen, packade in det sista, tömde sopor och vattentank och rullade sen iväg hemåt.
Det blev inte ett enda stopp på vägen hem mot Uppsala, så vi var hemma en ganska vettig tid. Klockan halv fyra rullade vi in i stan, och stannade till hemma hos oss för att släppa av familjen LagerÅhs och deras packning (eftersom deras bil stod parkerad hos oss) sedan styrde vi återigen bilen och husvagnen ut på vägen för att åka hem till mamma.
Kom dit strax före fem och fick mat i oss, och hann även hälsa på min morbror som var och hälsade på.
Packade tillslut ur husvagnen och tog vår lilla bil och åkte hemåt.TACK Sara, Niclas och självklart även Tuva för en kanonkul resa. Det var väldigt kul att ni ville följa med. Jag hade en fantastiskt rolig semester tillsammans med er och jag hoppas att ni är lika nöjda som jag.

TACK även till Mamma och Mats, som utan tvekan lånade ut husvagnen till fyra ungdomar (eller räknas vi som vuxna nu?) i fem dagar.


Men mest tack till dig älskling, som körde alla de 78 milen ensam, med husvagn bakpå utan att gnälla en enda gång. Det har varit helt underbart att bo i husvagn med dig i fem dagar och jag längtar redan till vår nästa tripp.
Älskar dig, prinsen min. Utan dig vore jag halv.  <3


Vecka 26 (25+5)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07

Du är i månad: 6

Du är i vecka: 26 (25+5)

Antal dagar kvar till förlossning: 100


Vecka 26

Barnet:

Ca 30 cm lång och vikten är 8-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Den långa elastiska navelsträngen kan vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas ändå inte. I navelsträngen finns det 3 blodkärl. Det ena transporterar blod till barnet. De två andra för bort slaggprodukter från barnet.

Om du är ledsen, har lite för bråttom eller stressar märker ditt barn det eftersom barnet reagerar på de stresshormoner som din kropp producerar. Blir du skrämd av något kommer barnet att reagera på adrenalinet som förs ut i ditt blod. Alla dessa ämnen når barnet via blodcirkulationen runt moderkakan. Men det reagerar också på din glädje, när du trivs och mår bra. Endorfiner och andra "måbra-substanser" når på samma sätt fram till barnet.


Mamman:

Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.


Så var det klart..

..våran älskade vagn är beställd!


Vecka 25 (24+0)

Så var det lördag igen.. Dags för ytterligare en ny vecka..
Känns som att det går alldeles för fort nu, jag hinner ju knappt med.
Fortsätter det i den här takten ploppar ju den lilla ut snart..

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 6
Du är i vecka: 25 (24+0)
Antal dagar kvar till förlossning: 112

Vecka 25

Barnet:

800 gram och 24 cm lång från huvud till stjärt. Barnet har fullt funktionsdugliga händer och fingrarna har naglar. Dygnsrytmen är mer tydlig. Barnet har perioder då det är vaket och det sover på mer bestämda tider. Skelettet fortsätter att hårdna. De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.


Mamman:

En del kvinnor kanske har lättare att få kramper i vaderna? Kanske blir du ofta kissnödig? Nu beror det på att livmoderns tyngd och barnet trycker ner på urinblåsan. Gravida kvinnor får lättare urinvägsinfektion än när de inte väntar barn. Tillhör du dem som har haft återkommande urinvägsinfektioner bör du vara extra uppmärksam på eventuella symptom som sveda och trängningar när du kissar. Drick rikligt, gärna vatten med citron eller tranbär i, för att förebygga nya besvär. Runt vecka 25 går de flesta gravida kvinnor till barnmorskan för en kontroll. Nu börjar mätningen av livmoderns tillväxt. Med ett måttband mäter barnmorskan måttet mellan blygdbenet, symfysen och livmoderns övre kant, fundus. Det så kallade SF-måttet ritas in på en kurva. Normalvärdet ligger ungefär på 23 cm plus eller minus några centimeter. Det spelar inte så stor roll hur just ditt mått är. Det viktiga är att måttet följer sin egen kurva utan några dramatiska avvikelser uppåt eller nedåt. Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern. Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.Syster-yster dag

I helgen åkte jag till Stockholm för att hälsa på min syster.
Jag åkte dit efter jobbet i lördags och vi spenderade kvällen med att gå på bio och äta lite mat.
Vi såg "The Proposal" - sjukt bra film! =)

I söndags så shoppade vi rumporna av oss.. nästan.. vi shoppade lite grann iallafall.. =)
Det var min födelsedagspresent från syster - en shoppingdag på henne.
Så, det blev två klänningar (en lite mer vardaglig och en som jag kan ha på bröllopet den 22 augusti) och en t-shirt från polarn och pyret. =)

TACK SÅ MYCKET FÖR DE FINA KLÄDERNA OCH EN KANONDAG underbara syster!Vecka 24 (23+2)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 5
Du är i vecka: 24 (23+2)
Antal dagar kvar till förlossning: 117

Vecka 24


Barnet:

Ca 27cm och 700 gr. Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar barnet allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Barnet reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande oftast slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Barnets hörsel har utvecklats så att det kan lära känna de röster som pratar eller sjunger i dess närhet, röster som det vid födseln redan känner väl. Innerörat och därmed förmågan att känna balans är fullt utvecklat. Barnet kan nu känna skillnad på upp och ner. Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft. Dess rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats. Barnet har vissa chanser att överleva utanför livmodern om det skulle födas för tidigt.


Mamman:

Det blir allt mer påtagligt att du snart skall bli mamma. Många planerar och förbereder sig mer aktivt för barnets ankomst. Är det en pojke eller en flicka? Vilka namn tycker ni om? Hur kommer ert barn att se ut, kommer det att ha hår på huvudet, vem kommer det att likna? Är det en lugn eller en aktiv krabat som växer i din mage? Barnet fyller ut livmodern allt mer. Kanske kan du få tag om en liten fot när barnet trycker ut den från insidan? Stryker du med handen längs barnet på magens utsida kanske det svarar dig genom att stanna upp och komma till ro om det tidigare varit aktivt eller vaket. Sover barnet kanske det svarar genom att röra sig eller ge dig en spark tillbaka.Vi har bestämt oss!

Emmaljunga Nitro City

Passar: 6 mån - 3 år. Från nyfödd med City Korg, Hårdlift eller Quadrolift

Svensk dynamit för storstaden
NitroCity är en slank och tuff storstadsvagn som har blivit otroligt populär bland många föräldrar. Enkel, lätt (10,9 kg med City Korg) och praktisk i bussar och tunnelbanor. Extra smal (bara 57 cm) och mycket smidig med svängbara framhjul, som snabbt vänder vagnen på plats, tar dig lätt fram även i trånga passager eller genom smala dörrar. Trots vagnens nätta yttermått är sittdelen generös, hela 90 cm lång och 32 cm bred, samma som övriga Emmaljungavagnar. Här kan ditt barn vila skönt upp till 3-årsåldern. Sittdelen är vändbar. Komplettera med City Korg för det nyfödda barnet. Vagnen kan användas som Travel System om du köper en adapter och Emmaljungas First Class0+base bilbarn stol. Om ni blir fler kan du fästa Emmaljunga syskonsits (tillbehör) på sittdelen. NitroCity finns i 21 färger.Vi ska klura lite på vilket tillbehör vi ska välja, och sen är det bara att vänta tills vi har pengarna för handpenningen, och sen kan vi beställa våran raring. Jag längtar redan!
8-12 veckors väntetid från det att vi beställer.. vilket innebär att det börjar bli dags..

Ohh.. för den som är extra nyfiken på att se hur den ser ut, känna hur den känns osv, så finns modellen på Babyland och färgen (i en annan modell dock) inne på Barnens Hus. Säg till bara, så följer jag gärna med och visar.. heheNya färger

Så har äntligen de nya Emmaljunga modellerna kommit!
Med nya fina färger och allt..Jag älskar den blåa och den limegröna.
Fredrik valde direkt den rosa (utan att ha sett den)
Men på nåt sätt så gillar jag den oranga också..

Vi får kanske helt enkelt vänta tills vi sett tygproverna.

NU VILL JAG BESTÄLLA VAGN! =)

Vilken färg tycker ni är finast?
(Får be om ursäkt för den dåliga kvalitén på bilderna..)Vecka 23 (22+3)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 5
Du är i vecka: 23 (22+3)
Antal dagar kvar till förlossning: 123

Vecka 23

Barnet:

Nu är bebisen omkring hela 20 cm och väger ungefär 450 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd. Bebsien bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt. Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt. Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker. Barnets hörsel har blivit skarpare och kan särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Barnet kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds, forskning har visat att barnet i magen bättre uppfattar djupa röster än höga så mannen borde höras bättre än tjejen. Det kan vara så att du får en spark till svar. Kanske det är dags att låta magen lyssna på några av dina favoritplattor också


Mamman:

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper. Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro. Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.Gravid symptom

Efter att ha gått tillbaka ibland och läst vad jag har skrivit, samt läst andra gravidbloggar så insåg jag att jag inte har skrivit nånting om hur JAG egentligen mår, vilka symptom jag har, vad jag känner eller hur jag har upplevt det här med att vara gravid. Jag har bara lagt ut "vecka för vecka"-inläggen som beskriver hur man "ska" känna/uppleva det just nu.
Men ingen gång har jag skrivit precis hur jag känner..

Så, det tänkte jag göra nu.

Har mått oförskämt bra genom hela graviditeten.
Men det finns ju vissa klassiska symptom som gravida upplever..

Illamående
Minns knappt illamåendet eftersom det var så otroligt lite. Mådde illa några kvällar vilket resulterade i att jag inte kunde äta, utan bara kunde ta några få tuggor och sen ville jag inte ha något mer. Men med tanke på att det hände så sällan så störde det mig egentligen inte alls. Självklart var det lite jobbigt att inte kunna äta all den goda maten som Fredrik lagat, men det hände ju så pass sällan. Jag mådde lite illa ibland när vi åkte bil. Men förutom det så mådde jag knappt illa alls. Och jag har inte spytt en enda gång, under alla dessa månader som gått, så har det aldrig varit så illa att jag spytt.

Trötthet
Jag var hyffsat pigg i början. Orkade betydligt mer än jag trodde. Både på dagtid och kvällstid.
Men när jag hade gått ca tre, fyra månader märkte jag att jag blev tröttare mot eftermiddagen. Hade jag kunnat så hade jag nog sovit middag varje dag, men eftersom jag jobbade så gick ju inte det. Men så fort jag hade en ledig dag så passade jag på att sova. Det här är ju ingenting som är jobbigt, eller ovanligt, utan mest bara en väldigt skön del av att vara gravid. Att det liksom är okej att sova middag en helt vanlig dag - när man egentligen kanske borde ha städat. =)

Hunger
Oj, där märkte jag skillnad nästan direkt. 
Jag åt nästan dubbelt så mycket som Fredrik varje kväll.. (ja, förutom de kvällar när jag inte kunde äta pga illamåendet förstås) Och oftast var jag mer hungrig bara en liten stund efter vi ätit klart. Jag har alltid varit väldigt liten i maten, så det var ju något som även andra reagerade på, och Fredrik är fortfarande rätt chockad över de tillfällen när vi nyss stoppat i oss ordentligt med mat, och jag sen fortfarande var mer hungrig. Men såhär i mitten av graviditeten äter jag mer "normalt" - som jag brukade även innan jag blev gravid. Och jag äter när jag är hungrig och inte för att jag måste.

Humörsvängningar
Jag tycker personligen inte att jag har haft några extrema humörsvängningar.
Fredrik påstod att jag blev supergrinig och lätt "antändlig". Och jag tyckte tvärtom. Jag tyckte definitivt att det var Fredrik som var den griniga av oss.. Jag kunde inte säga nånting utan att han blev supergrinig.
Så där har vi delade åsikter.. med andra ord kan jag inte säga något om det.

Toalettbesöken
Har jag egentligen inte märkt något av, förän nu när den lilla har börjat sparka på kissblåsan.
Det som skrivs att man brukar vara mer kissnödig precis i början, var inget som jag märkte alls. Jag tyckte att jag gick på toa, precis som innan.

Svullen/Gasig
Jag kände mig väldigt uppblåst och svullen på kvällarna och tyckte att magen var helt gigantisk. Men jag kände mig inte mer gasig än annars. Däremot minns jag att jag tyckte det kändes som om magen skulle sprickas närsomhelst. Innan när man var gasig, så kunde man ju oftast hålla in det (haha.. usch vad illa det låter) och nu fick man nästan panik för att det skulle "läcka ut" närsomhelst.. hehe

Nu efter halva tiden har gått har jag märkt att fötterna börjat svullna (vatten antagligen) och fingrarna har blivit lite tjockare (snart måste jag nog ta av mig förlovningsringen, för att den inte får plats längre).

Svullna/Ömmande bröst
Det var det första tecknet som jag reagerade på, som gjorde att jag i första hand misstänkte att jag nog var gravid.
Mina bröst gjorde ofantligt ont, och svullnade mer och mer. Tillslut fick dom knappt plats i mina vanliga BHar längre, (till Fredriks glädje) men dom gick heller inte att komma åt utan att dom gjorde ont.
Nu när dom växt ytterligare kan jag känna att det är väldigt skönt att slippa använda BH vissa dagar, därför att det känns obekvämt och trångt. Dags att köpa ännu större BHar kanske?

Nästäppa
Har varit snorig och halvtäppt i näsan sedan i stort sett vecka 8, och jag nyser väldigt ofta, och det verkar hålla i sig. Det har inte varit så besvärligt att jag behövt använda nässpray eller nåt men lite irriterande är det. Mamma tror att det blir en tjej pga det.. så vi får väl se..

Magen
Det mest klassiska tecknet såklart.. när såg vi magen?
Första gången vi såg någon slags mage överhuvudtaget var i vecka 10, då var det kanske mest gaser - men ändock en mage.. (och jag som aldrig haft en antydan till mage i hela mitt liv tyckte det var väldigt spännande..
Efter det så kom det ju mer och mer mage hela tiden.. och det har varit väldigt roligt att dokumentera den vecka för vecka.

           Vecka 10                                  Vecka 15                                   Vecka 19                         Vecka 22Kontakten med bebisen
Men den roligaste tiden har ju precis kommit igång.
När vi var på ultraljudet och fick se vår lilla bebis första gången var bland det tuffaste jag varit med om.
Att få se hjärtat slå och att se hur h*n rörde på sig under hela undersökningen var både lugnande och spännande.

                Våran lilla bebis i vecka 18


Och nu, sedan ca fyra veckor tillbaka har h*n börjat sparka och leva om inne i magen hela tiden.
Vilket både är jobbigt, men fruktansvärt mysigt samtidigt.
Fredrik kände bebisen sparka ca två veckor efter att jag känt första riktiga sparken (har även känt någonting ännu tidigare, redan i vecka 15-16 nångång kände jag något slags fladder, som inte var gaser eller hungerkänslor. Men den första riktiga sparken kände jag nångång i vecka 17-18 och Fredrik kände väl i kanske vecka 20 tror jag.
Nu kan man även se sparkarna på utsidan av magen, och man ser dom ordentligt.. framför allt när det är en ordentlig kick.

Det är supermysigt att ha en liten bebis inne i magen.. trots alla sparkar mot kissblåsan (så man nästan kissar på sig), under nätterna när man ska försöka sova och på jobbet när det mest bara "stör".
Jag älskar den lilla som ligger här inne och lever om, oavsett hur mycket den stör min nattsömn eller mitt jobb.
Hellre det, än att jag inte skulle känna någonting.

Vem hade kunnat ana att det skulle vara så mysigt att bli sparkat på varje dag - inifrån?

Att avstå från alkohol
Har inte varit det minsta problematiskt.. självklart saknar jag ju att kunna ta en kall öl under en varm sommardag. Men det är inte alls så jobbigt som folk verkar tro. Jag får ofta den frågan.. om det inte är jobbigt att vara tvungen att avstå från alkoholen när alla andra runt omkring mig dricker. Och mitt svar är alltid detsamma. Det är inte alls jobbigt. Man kan ha minst lika roligt - om inte roligare eftersom man slipper bakfyllan.
Och när det verkligen blir jobbigt, så kan man i värsta fall ta en lättöl eller smaka en mun av Fredrik.


Så.. nu har ni fått läsa lite om vad jag har tyckt och upplevt under den här tiden.
Hoppas det har varit intressant eller rolig läsning..

Något jag inte har sagt är.. fy fan va fort det går.
Jag tycker att det var alldeles nyss som vi berättade för familjen..
Jag hoppas att den sista tiden kommer gå lite långsammare för jag vill hinna njuta lite mer av den här tiden..
Samtidigt vill jag ju självklart att det ska gå fort, för jag längtar ju efter den lilla bebisen.. =)Födelsedag

20 juni (på midsommardagen) fyllde jag år igen.. tyckte att det var alldeles nyss jag fyllde 22.
Nu är jag tydligen 23.. jisses vad fort tiden går.

Eftersom 95% av min bekantskapskrets var bakis på midsommardagen och eftersom vi inte kom hem förän efter halv sju så firade vi på söndagen istället.
Det var riktigt trevligt. Vi hade fullt hus - tur att det var fint väder så vissa kunde sitta på balkongen också, annars hade vi inte fått plats.. =)

Fredrik hade bakat bullar på lördagskvällen och på söndagsmorgon gjorde vi (jättefina) tårtor.
Vi kom fram till att vi kommer ha fruktansvärt kul att göra tårtor till den lilla när h*n ska firas.. Hur kul som helst ju..

Tack till alla som var här och firade mig och ett extra tack till Jenny som hade hjälpt till med att baka kanongoda muffins (cupcakes) till alla. =)

Så var man ett år äldre..
Och HU vad det känns.. i benen, ryggen och jag tror mig se gråa hår.. hehe
Njae.. ingen åldersnoja här inte..Midsommar 2009

Årets upplaga av midsommarafton firades ute i Fjällnora med vänner och bekanta.
Det blev en riktigt lyckad dag och kväll med mycket bra uppslutning.

Runt lunch möttes vi och började dagen med att åka ut på sjön med en träflotte allihop och därute åt vi lite lättare lunch och njöt av solen som bestämde sig för att dyka upp.
Väl tillbaka på torra land styrdes det upp brännboll nere på fotbollsplanen.
Uppenbarligen låg planen lite för nära fårhagen - för av de fyra tennisbollar vi hade.. finns det INGEN kvar =)
Mycket roligt och självklart så vann vårat lag.. självklart tack vare min fenomenala insats!

Efter brännbollen började folk bli lite hungriga så därför startades grillarna.. och inom kort så satt vi uppe på ladan och åt mat, sjöng snapsvisor och skrattade gott i trevligt sällskap.
Alkoholen flödade (självklart inte i min kropp) och folk blev glada och roliga.

Jag slapp vara ensam nykter på festen också, tack vare Cissi som också är gravid och Ica som eftersom hon ammar lilla Isak inte är särskillt intresserad av alkohol hon heller.. =)

Festen avrundades till slut, men innan vi gick och lade oss (jag och Fredrik) så hann vi med en stund i bastun tillsammans med bland andra Chippen.


Tack så mycket alla ni som var med och gjorde den här fantastiska dagen/kvällen riktigt rolig!!Kalasväder = bloggtorka

Jag får be om ursäkt..
Har ju inte skrivit något vettigt de senaste veckorna.. har ju en massa att berätta..
Men det har ju varit så fruktansvärt fint väder - så man har ju inte haft tid att sitta vid datorn..

Midsommar, födelsedag, båtåkning och allmänna gravid-symptom

Så.. återigen, här kommer en rejäl uppdatering..


Hoppas ni orkar läsa


Vecka 22 (21+4)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-11-07
Du är i månad: 5
Du är i vecka: 22 (21+4)
Antal dagar kvar till förlossning: 129

Vecka 22

Barnet:

Barnets sinnen mognar och utvecklas för varje dag. Det känner med sina händer över ansiktet och kroppen. Smaklökarna på tungan utvecklas. Ögonlocken är fortfarande slutna. Du kanske upplever att barnet är mest aktivt när du själv vilar. Det är vanligt att barnet vaggas till sömns när du rör dig. När barnet är fött kanske ni upplever att barnet har kvar sin egen dygnsrytm. Det kan ta ett par månader för den nyfödda att anpassa sig och ställa om sig till er sovrytm. Barnet har nu lite hår och nackvirveln syns tydligt. Dess hjärta slår ungefär dubbelt så fort som ditt. De små öronen är mjuka men färdigformade och det hör allt mer av sin omgivning. Många menar att barnet har en fömåga att minnas röster och speciella musikstycken om man spelar de ofta under graviditeten. Huden är fortfarande tunn och rödaktig på grund av de ytligt liggande blodkärlen och att det inte lagt på sig något underhudsfett än.


Mamman:

Livmoderns övre kant når en bit ovanför naveln och det går att se utanpå magen när barnet rör sig. Ditt tandkött kan vara svullet, kanske blöder det lite när du borstar tänderna. De flesta gravida mår fortfarande bra vid den här tiden och det kan kännas avlägset att börja planera för sin föräldraledighet. Men det kan vara klokt att tänka igenom sin situation. De flesta kvinnor mår bra av att ta en paus innan barnet kommer och då är det viktigt att planera in den i tid. Kanske har du semester eller någon annan ledighet du kan ta ut? Du har annars rätt att vara föräldraledig från ditt arbete i 7 veckor innan beräknat förlossningsdatum.